Ekonomi

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki Çat Barajı’ndan Türk Somonu ihraç ediliyor

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde bulunan ve soğuk suyu nedeniyle yılın 12 ay balık üretimi yapılabilen Çat Barajı’nın balıkları, ‘Türk Somonu’ adıyla dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde 1.450 metre yükseklikte bulunan Çat Barajı’nda yılın 12 ayı ‘kafes balıkçılığı’ yapılabiliyor. Soğuk suyu nedeniyle üreticilerin tercih ettiği Çat Barajı’nda 14 işletme bulunuyor. Diğer illerden gelen yatırımcıların kurduğu kafeslerde üretilen alabalıklar belli büyüklüğe ulaştıktan sonra Karadeniz’e götürülerek bir süre besleniyor ve büyümelerine izin veriliyor. Yetişen balıklar, ‘Türk Somonu’ adıyla Çin, Japonya ve Rusya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Çelikhan Kaymakamı Ali Cemal Altınöz, son yıllarda devletin desteğiyle kafes balıkçılığının arttığına dikkat çekerek, “Son yıllarda devletimizin de desteğiyle özellikle barajımızda ticari avcılık veya kafes balıkçılığı ciddi oranda gelişti. Burada yetiştirilen balıklar hem iç piyasaya sürülüyor hem de Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. “İhracat demek ülke ekonomisine, istihdama, üretime katkı demektir. İlçemizde bu tür üretimle ekonomiye katma değer sağlayacak, ilçemiz ekonomisine gelir getirecek tüm tarımsal girişimleri destekliyoruz” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kıyas, yıllık balık üretim kapasitesinin 3 bin ton olduğuna dikkat çekerek, “Buradaki 14 tesisimizde alabalık yetiştiriliyor. Geçen yıl bin ton alabalık yetiştirildi. Buradan da balık üretimi yapılıyor. Özellikle Karadeniz’de ve oradan da Çin’e Türk Somonu olarak yetiştiriliyor.” “Japonya, Rusya, Avrupa ülkeleri gibi ülkelere de ihracat yapılıyor. Bu yıl bu 14 tesisin kapasitesi yaklaşık 3 bin ton. Burası özellikle soğuk suyu nedeniyle yaz aylarında alabalık yetiştiriciliğine çok uygun. Bu nedenle.” Yetiştiricilerimiz yazın burayı tercih ediyor” dedi.

İşletme Sahibi Tahsin Öner, suyunun soğuk olması nedeniyle Çat Barajı’nı tercih ettiklerini belirterek, “Karakaya’da da yerlerimiz var ancak yaz aylarında Karakaya’da su sıcak olduğu için balık yetişemiyor. Çat Barajı bu anlamda çok uygun bir baraj. Bize yakın olduğu için saygı duyuyoruz.” Burayı tercih ediyoruz dedi. – ADIYAMAN

ozalphaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu