Teknoloji

Askerde Kantin Sorumlusu Olmaktan Devasa Bir Holding Sahibi Olmaya: Eti’nin İlginç Kuruluş Öyküsü

Birbirinden farklı bisküviler, kekler, atıştırmalıklar… Her birimizin bu markadan mutlaka birkaç favorisi vardır öyle değil mi?

Gelin, Eti markasının kuruluş hikâyesine bakalım.

Eti’nin kurucusu Firuz Kanatlı, 1932’de Eskişehir’de dünyaya geldi.

Ailesi burada, Gümülcineli Un Fabrikası isminde bir fabrika işletiyordu. Firuz Kanatlı, ilköğretimden sonra Galatasaray Lisesi’ni kazanarak İstanbul’a geldi. Yükseköğrenimi için Cenevre’de işletme okuduktan sonra ailesinin fabrikasına döndü ve çalışmaya başladı.

Daha sonra fabrikanın ismi, Kanatlı Un Fabrikası olarak değiştirildi ve Kanatlı, burada çok kalmadan kendi işini kurmak için kolları sıvadı. Askerliğini, İstanbul Terkos’ta kantin sorumlusu olarak yapmıştı.

Askerlerin, bisküviye olan talebini gözlemledikten sonra bisküvi işine girmekte karar kıldı. Babasından ve bankadan aldığı desteklerle, Eskişehir’de ilk üretim tesisini kurdu. Marka ismi olarak, Anadolu’nun en eski uygarlıklarından biri olan Hitit’in adını seçti ve logosunu Hitit güneşi yaptı.

1962’de Eti bisküvi fabrikası, 20 çalışanıyla günde 3 ton üretim yapmaya başladı.

Bir yıl sonra üretim kapasitesini arttırmak için ikinci bir tesis kurdu. Ayrıca Türk mühendislerle çalışan Kanatlı, fabrikalarında modern üretim tekniklerine ve otomasyona geçişi hızlandırdı.

1972’de markanın ticari unvanı, ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu. 1974’te ise ilk bisküvi ihracatını, Kıbrıs’a gerçekleştirdi.

Öte yandan 1970’li yıllarda Ülker, reklam kampanyalarıyla piyasaki yerini sağlamlaştırmıştı ve rekabet noktasında oldukça öndeydi. 

Bunu gören Kanatlı, reklam stratejilerini geliştirdi ve besteci ve söz yazarı Oktay Tem ile birlikte çalışarak, “Bir bilmecem var çocuklar!” reklam müziğini hazırladı.

Ayrıca “Mutluluk denince akla, hemen onun adı gelir” sloganı, akıllara kazındı ve bu sayede Eti’nin marka bilinirliği bu dönemde oldukça arttı. 1976’da ilk bebe bisküvisi Cicibebe, 1978’de ilk hazır kızarmış ekmek Etimek ve ilk lifli bisküvi Eti Burçak piyasaya sürüldü.

Bu ürünler, Ülker ile rekabetinde Eti’ye büyük getiriler sağladı. 

Aynı yıl, Eti’nin makine tasarım, montaj, imalat ve kapsamlı servis faaliyetlerini bir çatı altında toplamak amacıyla Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde ETİ Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu.

Yine 1980’de Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu ve kek üretimine başlandı. 1988 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından verilen birincilik ödülünü, 1983 yılında ise Alimentacion Europe ve Golden Mercury International ödüllerini kazanan Eti, 1992’de bisküvi sektöründe ISO 9002 belgesi alan ilk marka olmaya hak kazandı.

Özetle Eti, günler geçtikçe kendini geliştirmeye ve yenilemeye gerek ürün kalitesiyle gerek ürün çeşitliliğiyle devam etti. Bunun karşılığı olarak da çok sayıda başarıya imza attı ve 3 kişiden 2’sinin ürünlerini tükettiği bir marka olarak hâlâ hayatımızda. 

Kaynaklar: Pazarlamasyon, Etietieti

haber-gokceada.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
Habibler Escort
Akbaba Escort
Akçakese Escort
Zübeyde Hanım Escort
50. Yıl Escort
Akalan Escort
Tomtom Escort
Çifte Havuzlar Escort
Keçeci Piri Escort
Hasanpaşa Escort
Zeynep Kamil Escort
Atakent Escort
Garipçe Escort
Cumhuriyet Escort
Söğütlü Çeşme Escort
Pürtelaş Hasan Efendi Escort
Halil Rıfat Paşa Escort
Esenevler Escort
Yeni Mahalle Escort
Kurna Escort
Halaskargazi Escort
Boğazköy Escort
Battalgazi Escort
Cennet Escort
Kurna Escort
Ferhatpaşa Sb Escort
Sururi Escort
Siyavuşpaşa Escort
Ptt Evleri Escort
Çilingir Escort
Kadıköy Escort
Cumhuriyet Escort
Celaliye Escort
Silivri Escort
Darlık Escort
Tepeören Escort
Yakacık Yeni Escort
Bostan Escort
Kandilli Escort
Elmalı Escort
Ertuğrul Gazi Escort
Cumhuriyet Escort
Hürriyet Escort
Adem Yavuz Escort