Haber

Pandemi Sırasında Çocuk Obezitesindeki Artış ve Uzun Vadeli Sağlık Etkileri

Bilim insanları, salgın sırasında fazla kilolu veya obez olan on binlerce çocuğun “yaşam boyu sağlık etkileriyle” karşılaşabileceği konusunda uyardı.

İngiltere’de 10 ve 11 yaşındaki çocuklarda obezite, pandemi sırasında benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı ve pandemi bittikten sonra bile eski seviyelere dönmedi.

İngiliz hükümeti, çocukların daha sağlıklı gıdalarla beslenmesini sağlamak için “kararlı adımlar” attıklarını belirtti.

Kovid-19 salgını döneminde okuldan uzak durmak, daha az hareket etmek ve sağlıksız besinler tüketmek çocuklarda obezitenin artmasının nedenleri arasında yer alıyor.

Pandemi öncesinde 10-11 yaş grubunda yüzde 35,2 olan obezite oranı, bir yıl sonra yüzde 40,9’a yükseldi.

En güncel bilgilere ulaşılan geçen yıl bu oran yüzde 36,6’ya yükseldi.

İngiltere’deki Southampton Üniversitesi ve Southampton Biyomedikal Araştırma Merkezi’nden uzmanlar, yaklaşık yüzde 5’lik artışın 56 bin çocuğa karşılık geldiğini tespit etti.

Çocuk obezitesinin etkilerine ilişkin mevcut araştırmaları da inceleyen bilim insanları, bu çocukların çoğunun ilerleyen yaşlarda diyabet, bazı kanser türleri, felç ve artrit gibi hastalıklara yakalanma olasılığının daha yüksek olacağına dikkat çekti.

Araştırma ekibinin başkanı Prof. Keith Godfrey, “Elimizdeki veriler, salgının çocukların fiziksel sağlığı üzerindeki etkilerinin uzun vadeli olacağını gösteriyor” dedi.

Prof. Godfrey, hükümetin atabileceği adımlar arasında okulların yakınındaki fast food mağazalarının yasaklanması ve anaokullarında fiziksel aktivitenin artırılmasının yer alabileceğini ekledi.

Godfrey ayrıca özellikle yoksul ailelerin sağlıklı gıdaya ve fiziksel egzersize daha az erişime sahip olduğunu, dolayısıyla bu ailelerin çocuklarının salgından daha fazla etkilendiğini belirtti.

Sağlıklı beslenme alanında faaliyet gösteren İngiliz Beslenme Vakfı’nın Bilimsel Müdürü Sara Stanner, çocuklarda obeziteyle erken aşamada mücadele etmenin önemli olduğunu söyledi.

Araştırmacılar bu durumun gelecekteki maliyetini de hesapladılar.

Buna göre pandemi döneminde artan obezitenin İngiliz ekonomisine uzun vadede maliyeti 8 milyar £’u (yaklaşık 300 milyar TL) aşabilir. Bunun 800 milyon lirasının sağlık gideri olacağı tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu