Haber

Nevşin Mengü, son dönemde artan anız yangınlarına değindi

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte anız yangını vakaları da artış gösterdi…

Anız yakma ve yanlış arazi kullanımını da içeren söz konusu uygulamalar verimli tarım arazilerinin azalmasına ve tarım topraklarının sürdürülebilir verimliliğini yitirmesine neden oluyor.

Yangınlar Türkiye’nin gündemine oturdu

Diyarbakır’ın Çınar ile Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan anız yangını felaketi ciddi can ve mal kayıplarına yol açmasıyla Türkiye’nin gündemine oturdu.

Yangın nedeniyle çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvan telef olurken bu trajik olay anız yangınlarının vehametini bir kez daha gözler önüne serdi.

Nevşin Mengü anız yangınlarına değindi

Tüm Türkiye’nin konuştuğu olaya gazeteci Nevşin Mengü’de dahil oldu.

YouTube kanalından yayın yapan Mengü, son canlı yayınında anız meselesine dahil oldu.

‘Milli mesele’ dedi

Bu sorunun milli bir mesele olduğunu kaydeden Mengü, yetkileri göreve çağırdı.

“Tarım müdürlüklerine çok önemli görevler düşüyor”

Nevşin Mengü anız yangınlarıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Geçtiğimiz hafta Diyarbakır ve Mardin’de çekilen görüntülerde yangınların ağızdan mı çıktı yoksa elektrik trafosundan mı çıktı bunun tartışması sürüyor. Bu anız meselesi gerçekten çok sıkıntılı bir mesele. Anız yakmak bizim ülkede bir gelenek. Köylüler tarlayı yeni ekime böyle hazırlıyor ama bunların kontrolden çıktığı, ormanların yandığı o kadar çok oluyor ki. Son iki haftada Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre, 206 kişi hakkında toplam 15 bin dekardan fazla alanın yanması nedeniyle toplamda 14 milyon lira para cezası kesildi. Bence bu konuda illerdeki ve ilçelerdeki tarım müdürlüklerine çok önemli görevler düşüyor. Bu konuda çiftçiye destek olmaları lazım. Çiftçi, buğday saplarını nasıl düşük maliyetle temizleyebilir el atmaları lazım. Bu bir şekilde milli server meselesidir. Herkes bu meselede birbirine destek versin.

Anız yangını nedir?

Anız, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan ekinlerin toprakta kalan kök ve saplarına verilen isimdir.

Ülkemizde 1993 yılından beri yasak olmasına rağmen, verimin yüksek olduğu ve saman sıkıntısı olmayan yıllarda, ekinlerin hasadının ardından, tarlada kalan sap ve kökler yakılır. Buna anız yakma denir.

Kolay, masrafsız ve çabuk olan bu yolla, zararlıların ve çeşitli hastalıkların azaltılacağı, toprağın daha kolay işleneceği ve daha fazla verim alınacağı beklenir.

Fakat beklenenin aksine, anız yakmanın yararından çok zararı bulunur.

Anız yakmanın zararları

Tarımsal ve doğal ekosistem anız yangınları sonucunda tahrip olmaktadır.

Topraktaki Karbon (C) ve Azot ( N) dengesi bozulmaktadır.

Topraktaki organik madde miktarı azalmaktadır. Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir.

Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır. Toprak verimsizleşmektedir. Kurak ve yarı kurak bölgelerde anız yakma erozyonu artırmada en önemli rol oynamaktadır.

Anız yakmanın hem eğime dik hem de eğime paralel sürümde erozyonu ve su kayıplarını arttırdığı belirlenmiştir.

karacobanhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort