Ekonomi

Ankara’da fırsatçılar için gün doğdu: Deprem sonrası kiralar yüzde 65 arttı

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ili etkileyen “yüzyılın felaketi”nin hemen ardından Ankara’da fırsatçılar için gün doğdu. Deprem sonrası 11 ilden yoğun göç alan Ankara’da kiralık daire bulmak zorlaştı ve kiralık daire fiyatları yüzde 65 arttı.

Kahramanmaraş’ta 11 ili etkileyen ve yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremlerin ardından Ankara en çok göç alan illerden biri oldu. Yoğun göçle birlikte konut arzındaki durum kira fiyatlarına da yansıdı. Yüzde 65’e varan kira artışlarının ardından Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Fahiş kira artışlarıyla ilgili soruşturma başlatan Cumhuriyet Başsavcılığı, incelemelerini yürütürken, emlakçılar da fahiş kira fiyatlarının asıl sebebinin fırsatçı konut sakinleri olduğunu belirtti.

“Kira ve satış rakamlarında yüzde 35’ten yüzde 65’e artış var”

Pandemi sonrası konut stoklarındaki arz ve talep istikrarının bozulduğunu belirten Emlak Danışmanı Gürsel Şerife Güzelgün, deprem felaketinin ardından bu durumun daha da bozulduğunu anlattı. Güzelgün, “Bölgeler arasında değişmekle birlikte yüzde 35 ila 65 arasında kira ve satış rakamlarında artış var. Genel olarak Mamak, Pursaklar, Sincan, Etimesgut, Çankaya’ya talep o anlamda neredeyse 1000’in üzerinde kaldı.” Yüzde 45-65 Diğer bölgelerde yüzde 80-90’a varan talepler var.

“Hobi bahçelerine kadar insan yerleştirdik”

Güzelgün konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Türkiye’de olduğu gibi bölgemde de kiralarda ve satış adetlerinde artış oldu. Maalesef şok bozulan arz ve talep istikrarını tetikledi. Satışlar şu anda istenilen seviyede değil, artış sayı tabii ki asıl etken.Kısa vadede kiralık olarak başlarının üstüne koyabilecekleri evler var ama kiralık maalesef Ankara geneli çok azdı.Biz bu talebi karşılayabilecek durumda değildik, Ankara çok göç aldı hatta insanları hobi bahçelerine yerleştirdik bile diyebilirim.Genellikle çocukları okul durumlarına göre okullara,özel okullara naklediliyorsa orayı tercih ediyorlar.Ana belirleyici olan eğitim ve öğretimdir. çocukların yanı sıra konaklama.”

“Kiralama noktasında çok önemli sorunlar yaşıyoruz”

Deprem felaketinin ardından 11 ilden 228 bin vatandaşın Ankara’ya geldiğini ifade eden Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, “Kiralama noktasında çok önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Böyle bir nüfusa geliyor ister istemez sıkıntı yaşadık bu kiralama noktasında vatandaşlarımıza elimizden gelen her şeyi yapıyoruz hizmet bedeli bile almıyoruz emlak danışmanı arkadaşlarımıza da söylüyoruz Depremzedeler vatandaşlarımızdan hizmet bedeli almıyor” dedi.

“Fırsatçı ev sahipleri başı çekiyor”

Ankara’da kiraların artmasının sebebini anlatan Akçam, fırsatçı ev sahipleri tarafından durumun istismar edildiğini belirterek, “Son zamanlarda emlak danışmanları çok konuşuluyor, ‘gayrimenkul danışmanları bu işe bulaşıyor’ maalesef. , yükselişte birçok farklı faktör var; bir zamanlar fahiş bir fiyat.Giren fırsatçı ev sahipleri başı çekiyor.Daha sonraki aşamalarda Ticaret Bakanlığı bu konutların satışını ve kiralanmasını mutlaka faizli fiyat mevzuatına dahil etmelidir. vatandaş buraya fahiş fiyat giriyor önemli bir ceza ile rekabet halindeler maalesef dün çok üzücü bir haber aldık Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu yönde soruşturma başlattı ve sanki emlakçı gibi basına geldi. danışmanlar da bu işin içindeydi.Biz emlak danışmanları olarak bu fiyat artışına hiç karışmadık.Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. 4 bine yakın nüfusa sahip bölge. Burada tabi ki ufak tefek tacizciler olacaktır ama biz bu işin içinde değiliz. Kendi çevremizde kriminal bir süreç ya da farklı modeller olduğu konusunda onları mutlaka uyarıyoruz” dedi.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası’nın bu işin içinde olmadığını ve bundan sonraki süreçte de izin vermeyeceklerini ifade eden Akçam, “Genelde emlak danışmanları bu fiyat artışına hiç girmedi.”

Kira artışına karşı lokasyon bazlı fiyat belirleme önerisi

Kira artışı konusunda bakanlıklara farklı önerilerde bulunduklarını kaydeden Akçam, lokasyon bazlı fiyat belirleme uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi. Akçam, “Vatandaşlar kendi konutlarını kiralamak istediklerinde il, ilçe, mahalle, sokak, kat, konum ve cepheye göre fiyat oluşturulmalı” dedi.

Akçam, ilan portallarında yayınlanan ilanların fiyatlarının kullanıcılar tarafından değiştirilebildiğine de dikkat çekti. Söz konusu durumun Ticaret Bakanlığı tarafından da denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Akçam, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mesela ilan sitelerinde kendi evim var, 5 bin liraya kiralanır diye ilan veriyorum, 10 dakika sonra 10 bin liraya çıkarabilirim ama bu ilanlara Ticaret Bakanlığı’nın engel olması lazım. Belli bir ay içinde maksimum seviyeye yani yüzde 10-5’e çıkarılmalı bunun dışında vatandaş ilan verdiğinde bir ay içinde fiyat değişikliği kesinlikle yüzde 10’un üzerine çıkarılmamalı, bu izin verilmemeli.” – ANKARA

ceyhan-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu